Wandelroutes door de ronde venen

Het aantal wandelroutes door Vinkeveen en haar omliggende kernen is eindeloos. Hieronder een greep uit het enorme aanbod. Van korte ommetjes tot prachtige dagtochten. Verhard of onverhard; het kan allemaal.

 

WANDELROUTEBOEKJE

In het nieuwe handzame boekje 'Benen door De Ronde Venen' zijn maar liefst 30 wandelroutes opgenomen die door De Ronde Venen lopen. De wandelroutes variëren van 2 tot 20 kilometer en gaan langs (stille) watertjes, forten, dijken en door natuurgebieden en laaggelegen polders. De kaarten zijn overzichtelijk gerangschikt. Het boekje is verkrijgbaar bij The Readshop Vinkeveen, Mondria Mijdrecht, Primera Mijdrecht, The Readshop Abcoude, TIP Vinkeveen en bij de diverse hotels, B&B's en campings in de omgeving. De verkoopprijs is € 4,50. 

 


Rondje Waverhoek

Het veenmoeras Waverhoek is een klein pareltje in de Randstad. Het grenst aan het natuurgebied Botshol. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Uit te breiden met de Botsholroute.

 

Lengte: 2,5 km

Startpunt: Parkeerterrein bij Waverhoek aan de Botsholsedwarsweg.

Botsholroute

Prachtige wandeling om het natuurgebied Botshol. Langs de Vinkeveense Plassen, over smalle dijkjes, langs wuivende rietlanden en weidevogelgebieden. Eventueel uit te breiden met het Rondje Waverhoek.

 

Lengte: 13 km

Startpunt: TOP Winkelpolder, Vinkeveen

Bellopad

Een natuur- en cultuurwandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude (of andersom). De helft van het traject loopt over de oude spoorbaan. Verder loopt de route door de oudste polder van Nederland en langs de Angstel.

 

Lengte: 19 km

Startpunt: Mijdrecht - Abcoude of in de delen.liniepad

Een wandeling langs twee forten: Fort bij Abcoude en Fort bij Nigtevecht. De route loopt over de liniedijk en langs het Gein, met uitzicht over het Utrechts landschap met haar molens, water en landerijen.

 

Lengte: 10 km

Startpunt: NS Station Abcoude

Demmerikroute

Een heerlijke wandeling dwars door de polder van Demmerik. De wandeling begint bij het oude station van Vinkeveen en loopt over de oude spoorbaan, langs landwegen, houtkades en kleine recreatiegebieden. 

 

Lengte: 12 km

Startpunt: Oude Spoorhuis, Vinkeveen

spoordijkroute

Over het oude spoor, door de laaggelegen polder en langs een aantal damhekken van kunstenaar René Knip. Tussen 15 maart en 15 juni niet toegankelijk i.v.m. het broedseizoen.

 

Lengte: 13 km

Startpunt: Oude Spoorhuis, VinkeveenSLOT abcouderoute

Route langs Fort Abcoude, een van de forten die onderdeel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam. Via de Angstel en Baambrugge.

 

Lengte: 14 km
Startpunt: Molenkade Vinkeveen

Waardesackerroute

Korte wandelroute die vertrekt bij eiland 1 aan de Vinkeveense Plassen. Langs natuurgebied Botshol, dwars door de weilanden en over de Proosdijersluis. In het broedseizoen (15 maart-15 juni) gesloten.

 

Lengte: 6 km

Startpunt: TOP Winkelpolder

Trage Tocht Waverveen

Deze route neemt u mee langs twee kronkelende riviertjes, de Winkel en de Waver. U loopt dwars
door natuurgebied de Botshol en langs de Vinkeveense Plassen.

 

Lengte: 13 km

Startpunt: Restaurant Bon, Winkeldijk 24, Vinkeveenabcoude en meer

Route door de groene omgeving van Abcoude en Baambrugge en langs 't Gein, éen van de mooiste riviertjes in Nederland. Onderweg komt u o.a. twee forten en diverse andere mooie bezienswaardigheden tegen.

 

Lengte: 16 km

Startpunt: De Witte Dame Abcoude

door de middeleeuwen

Ervaar de rust in het prachtige weidse landschap van het Groene Hart. Kijk vanaf uitkijktoren de Grote Sniep kilometers ver over de landerijen met haar slootjes. 

 

Lengte: 16 km

Startpunt: Eiland van Hein, Wilnis

rondehoeproute

Route door het stiltegebied De Ronde Hoep. Ontdek het bijzondere natuurgebied en geniet van de stilte en het prachtige uitzicht over de polders. En dat op een steenworp afstand van Amsterdam.  

 

Lengte: 18 km

Startpunt: Stokkelaarsbrug