Historisch Erfgoed BINNEN DE GRENZEN

Om onze hoofdstad te beschermen en de koninklijke familie en de regering veilig onder te kunnen brengen in geval van een aanval op Nederland, werd tussen 1880 en 1914 de Stelling van Amsterdam aangelegd; een verdedigingslinie bestaande uit wallen, forten, dijken en sluizen. Van de 43 forten liggen er maar liefst zes in gemeente De Ronde Venen. De meeste van deze forten zijn (deels) toegankelijk voor het publiek.

  

AANRADER

De Fortenfietsroute van ± 45 kilometer voert door de groene polder van De Ronde Venen en doet al deze forten aan. Klik hier voor deze fietsroute. 

 

BELEEF HET ZELF

Regelmatig vinden er evenementen en activiteiten plaats in de verschillende forten. Kijk voor een overzicht op www.forten.nl

 



fort bij Nigtevecht

Aan een rustig weggetje naast het Amsterdam-Rijnkanaal ligt Fort Nigtevecht. Verscholen in het groen, midden in de natuur. In het weekend is de horeca (met Take Away) geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Door de weeks is het fort een prachtige plek voor een vergadering of brainstormsessie (max. 15 personen). Op het fort bevindt zich tevens een gedenkplaats. Hier kunnen overledenen herdacht worden, samen of alleen, en met of zonder as

 

Foto: Kenneth Stamp

Fort abcoude

Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam en het enige Stellingfort van baksteen. Je vindt hier het hoofdgebouw met kruitmagazijn, waterkelder en slaapvertrekken. De buitenmuren zijn wel 1,8 meter dik!. Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke ‘Oreillon’ zie je Fort Nigtevecht liggen. Het fort is regelmatig geopend, ook op Open Monumentendagen en tijdens publieksdagen.



fort aan de winkel

Dit fort is evenals Fort aan de Botshol aangelegd als verdedigbaar aardwerk, een voorlopige versterking, vooruitlopend op de definitieve bouw. Dit gebied is jarenlang gebruikt als militaire camping. Het fort langs de Winkel is niet toegankelijk voor het publiek.

 

Foto: Kenneth Stamp

fort in de botshol

Wolkenlucht Bootje

Fort in de Botshol is het enige fort van de Stelling waarvan het verdedigbare aardwerk uit 1895 behouden is gebleven. De slappe veengrond rond Amsterdam maakte het nodig de bodem eerst met grote hoeveelheden zand te verstevigen. Uniek is ook de achter de fortwachterswoning gelegen brug waarvan het middenstuk in tijden van gevaar kon worden verwijderd. 

 

Foto: Kenneth Stamp



fort waver-amstel

Riet Stilte Kronkelend riviertje

Als een kleine heuvel steekt Fort Waver-Amstel af ten opzichte van het vlakke polderlandschap van Waverveen. In het fort is Wijnimporteur Krimpenfort Wijnen gevestigd. Sommelier Yves Krimpenfort is een kleine zelfstandige wijnimporteur met oog voor natuurlijk geproduceerde wijnen. In Fort Waver-Amstel deelt Yves de liefde voor wijn en spijs graag met andere wijnliefhebbers. Zij verhuren ook ruimtes voor feesten en partijen. Krimpenfort Wijnen organiseert regelmatig wijnproeverijen of 'opendeurdagen', zoals de Belgen dat zo mooi kunnen zeggen.  

 

Foto: Kenneth Stamp

fort bij uithoorn

Fort bij Uithoorn, ook wel Fort bij Amstelhoek genoemd, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Kenmerkend aan dit fort zijn de twee gebouwen met hefkoepelgeschut die via een overdekte en deels ondergrondse gang met het fort zijn verbonden. Veel authentieke elementen van het fort zijn door de jaren bewaard gebleven zoals de houten afscheidingen in de fortruimten en de telegraafkamer. Ieder jaar is er tijdens het Open Monumentenweekend van alles te beleven voor jong en oud.