Verrassend woerden - lekker dichtbij

Op de website www.beleefwoerden.nl wordt Woerden beschreven als de hoofdstad van Het Groene Hart. Het is het kloppend hart, waar stad en land elkaar ontmoeten. Geen overdreven beschrijving, want Woerden is echt een aanrader. De gemoedelijke stad, die in 2022 650 jaar bestond, is gemakkelijk te bereiken vanuit Vinkeveen; op nog geen twintig minuten afstand.

 

VIJF TIPS VOOR EEN DAGJE WOERDEN

 

1. BEKLIM DE PETRUSTOREN

De Petrustoren, ook wel de mini-Domtoren genoemd, is te beklimmen onder leiding van een gids. Na het bestijgen van de 142 traptreden worden de bezoekers beloond met een geweldig uitzicht over het Groene Hart.

 

2. LEEF JE UIT OP DE BOERDERIJ

Speel een potje klompgolf, leef je uit op de Poldersportbaan of geniet van het Boerenlunchbuffet: het kan allemaal bij de BoerInn in Woerden. Met haar aanbod van meer dan twintig verschillende binnen- en buitenactiviteiten is hier altijd iets te doen. Zin in iets geks? Doe mee met een les geitenyoga! www.deboerinn.nl

 

3. DWAAL DOOR DE HISTORIE

In het hart van Woerden is het Stadsmuseum Woerden gevestigd; hier vullen historie en kunst elkaar aan. Het museumgebouw is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Bij de voorgevel staat een zandstenen schandpaal, daterend uit 1567, die uniek is voor Nederland. Het museum verzamelt werk van kunstenaars die in Woerden hebben gewoond of gewerkt. Daarnaast kent het museum een grote archeologische afdeling op de tweede verdieping. Daar toont zij bijzondere vondsten uit het Romeinse verleden van Woerden. Voor kinderen is het museum ook leuk: voor hen zijn er drie verschillende speurtochten uitgezet. Deze zijn gratis te verkrijgen aan de balie van het museum.

 

4. VAN KOE-TOT-KAAS-BELEVING

Nergens in Nederland kom je zo dicht bij de kaas in als in het kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden. Leer, kijk, proef en ontdek alles over kaas. Kijk live mee in de kaasmakerij, ontdek de finesse van het kaasmaken en zie hoe de handelaren hun kaas opslaan. Jong talent wordt opgeleid in de Kaasacademie. Gek van kaas? Doe dan mee aan de workshop Brouw je eigen Kaas, die iedere zaterdag wordt aangeboden. Een bijzondere belevenis.

 

5. BEWONDER KUNST IN DE BUITENRUIMTE

Door de hele binnenstad van Woerden hangen kunstwerken van Leo Gestel, die geboren werd als Leendert Gestel. Hij was een belangrijk schilder aan het begin van de twintigste eeuw. De elf doekreproducties en elf producties van emaille vormen met elkaar een bijzondere wandelroute door de stad. Hiermee eert de stad de schilder en zijn werken. De route langs de kunstwerken is verkrijgbaar bij de VVV Woerden, Emmakade 6a. De wandeling is tevens te boeken onder leiding van een Gilde-gids.