Molens Van historisch belang

Om het laaggelegen poldergebied van De Ronde Venen droog te houden, waren poldermolens in vroeger tijden van essentieel belang. Gedreven op windkracht pompten zij het water naar de hoger gelegen rivieren. Met de komst van elektromotoren verloren de molens in de jaren veertig van de vorige eeuw hun functie. Een aantal molens is behouden gebleven; een kleiner aantal is zelfs nog in bedrijf.

  

FIETSROUTES LANGS DE MOLENS - 40 KM

De route voert langs de oevers van de Angstel, het schilderachtige Gein en het landelijke, noordelijke deel van de Vecht. Onderweg komt u tien molens tegen, waarvan de meeste polder- en korenmolens zijn. Deze tien molens vertellen gezamenlijk een verhaal over het gebied en de functies die de molens hierin vervulden. Behalve molens passeert u een kasteel, eeuwenoude boerderijen, buitenplaatsen en vele doorkijkjes naar riviertjes en het achterland. Klik hier voor de route.

 



INSPIRATIE VOOR KUNSTENAARS

Onder andere Piet Mondriaan was er dol op; het zicht op de molens langs het Gein in Abcoude. Het is dus ook niet voor niets dat de Oostzijdse Molen ook wel de Mondriaanmolen genoemd wordt. Gebouwd in 1874 en nog altijd even prachtig. Op zoek naar een bijzondere locatie om te overnachten? Het kan in de molen! Deze is tevens te boeken als vergaderlocatie of cursusruimte.

broekzijder molen

De Broekzijder Molen (ook wel bekend als Broekzijdse Molen) is een Nederlandse windmolen uit 1641 aan het riviertje het Gein in Abcoude, die vroeger werd gebruikt als poldermolen. Hij bemaalde tot 1980 de Broekzijdse polder, de laatste jaren ondersteund door een hulpgemaal. Op vrijwillige basis wordt er nog altijd mee gemalen. Deze molen is niet toegankelijk voor het publiek.



PANNENKOEKENMEEL UIT DE Veenmolen

In Wilnis staat de Veenmolen, een korenmolen die in 1823 gebouwd werd. Deze molen bleef tot 1947 in bedrijf; vanaf dat moment nam een elektromotor zijn functie over. De gemeente Wilnis kocht de molen, die in 1965 als stilstaand monument gerestaureerd werd. In 1971 werd de molen opnieuw gerestaureerd en werd hij opnieuw maalvaardig gemaakt. Sindsdien malen molenaars wekelijks op vrijwillige basis graan in de molen. De molen is zaterdags geopend van 10.00 tot 16.00 uur. In het kleine winkeltje is onder andere meel te koop.

POLDERMolen 't hoog- en groenland

Aan de Rijksstraatweg tussen Baambrugge en Abcoude bevindt zich de voormalige poldermolen ’t Hoog- en Groenland. Deze molen werd rond 1680 gebouwd voor het bemalen van de polders. Tot 1925 gebeurde dat met behulp van een scheprad; daarna werd de molen voorzien van een elektrische pomp. In 1968 kwam het gemaal en werd de molen buiten bedrijf gesteld. De huidige bewoners zijn tevens vrijwillig molenaar en laten de molen nog geregeld draaien. ’t Hoog en Groenland is niet te bezichtigen voor het publiek.



oukoper molen

De Oukoper Molen wordt nauwelijks bezocht maar des temeer gezien. Gelegen pal aan de A2 komen dagelijks vele honderdduizenden automobilisten aan de molen voorbij. Het is diezelfde A2 die de molen bruut van haar polder heeft afgesneden.

 

In 1644 werd de Oukoper Molen gebouwd. Deze werd in 1672 door de Fransen in brand gestoken en deels verbrand. In 1675 werd de molen weer hersteld. De molen heeft van 1644 tot 1961 de Oukoper Polder bemalen. In 1961 is de molen stilgezet omdat de roeden zeer slecht waren. Na een restauratie in 1994 kan de molen weer draaien en malen. In 2022 wordt de Oukoper Molen opnieuw gerestaureerd.