Vinkeveen: dorp aan het water

In het midden van gemeente De Ronde Venen bevindt zich Vinkeveen. Het dorp aan de Vinkeveense Plassen telt bijna tienduizend inwoners. Watersportliefhebbers komen van heinde en verre om te genieten van al het moois dat de Plas en haar directe omgeving te bieden heeft. Helder en schoon water, een polderrijk landschap en een grote diversiteit aan natuur.

 

HEILIG HART VAN JEZUSKERK

Het dorpsgezicht op Vinkeveen is net een ansichtkaart. Van welke kant je het dorp ook inrijdt; de grote Heilig Hart van Jezuskerk is altijd zichtbaar. De kerk is ’s zomers te bezichtigen op woensdag en zaterdag. Tevens is dan ook de zestig meter hoge toren te beklimmen. Wie dat op een heldere dag doet, ziet zelfs de Domtoren in Utrecht! Opvallend is ook het orgel uit 1827, gebouwd door Wander Beekes. Meer over deze kathedraal van De Ronde Venen.

 

VINK EN VEEN

Waar Vinkeveen nu deel uitmaakt van gemeente De Ronde Venen, was zij vroeger een eigen gemeente, compleet met gemeentewapen. Dit wapen is een dwarsdoorsneden schild: het bovenste deel is blauw en voorzien van een gouden vink. Het onderste deel is zilver en kent drie gestapelde gouden turven. De turven verwijzen naar de geschiedenis van de turfwinning.

 

KRAAKHELDER WATER

Vanwege de grote waterdiepte is het water in de Vinkeveense Plassen heel schoon. Dat maakt het kraakhelder en zeer aantrekkelijk voor duikers. Op sommige dagen is het zicht wel meer dan dertig meter. Op zandeiland 4 is een duikgebied aangelegd; dat populair is bij het opleiden van duikers. Om hier te duiken, is een vergunning nodig. Deze vergunning wordt afgegeven door Airdiving aan de Baambrugse Zuwe 143B in Vinkeveen.