Baambrugge - een pittoresk dorpje

Wie in Baambrugge komt, heeft het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Smalle straatjes, oude panden en karakteristieke gevels. Het dorp ligt aan het riviertje de Angstel en telt ruim duizend inwoners. Een bezoek aan de Troefmarkt is de moeite waard: deze kleine dorpssupermarkt is werkelijk van alle gemakken voorzien en biedt tegelijkertijd een historische sensatie die aan de kruidenierswinkel van vroeger doet denken.

 

POLDERMOLEN HOOG- EN GROENLAND

Aan de Rijksstraatweg tussen Baambrugge en Abcoude bevindt zich de voormalige poldermolen ’t Hoog- en Groenland. Deze molen werd rond 1680 gebouwd voor het bemalen van de polders. Tot 1925 gebeurde dat met behulp van een scheprad; daarna werd de molen voorzien van een elektrische pomp. In 1968 kwam het gemaal en werd de molen buiten bedrijf gesteld. De huidige bewoners zijn tevens vrijwillig molenaar en laten de molen nog geregeld draaien. Poldermolen ’t Hoog en Groenland is niet te bezichtigen voor het publiek.

 

BUITENPLAATSEN

Welgestelde stedelingen investeerden vanaf het einde van de zestiende eeuw hun spaargeld in landhuizen en landbezit. Zo konden ze ’s zomers de stank, de pest en de drukte van de stad vermijden. Langs de Angstel bij Abcoude staat nog een aantal van deze buitenplaatsen, sommige voorzien van barokke, symmetrische siertuinen. Buitenplaats Valkenheining, Kroonesteyn en Geijnwijck zijn hier voorbeelden van. De buitenplaatsen zijn in particulier bezit en worden tijdens evenementen als Open Monumentendag opengesteld voor het publiek.