Waverveen: dorp in de polder

Een dorp in de polder. Dat is Waverveen; met haar achthonderd inwoners de kleinste kern van De Ronde Venen. Het dorp laat zich vooral kenmerken door haar uitgestrekte weilanden, de grote diversiteit weidevogels en het groene polderlandschap. Het vormt de ideale omgeving voor een lange wandeling of een mooie fietstocht.

 

HET DORP

Waverveen bestond al in de middeleeuwen en maakte toen deel uit van het baljuwschap Amstelland, waar ook Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam bij hoorden. Die geschiedenis is nog altijd terug te zien in het wapen van de voormalige gemeente Waverveen, waar twee kruizen te zien zijn. Waverveen dankt zijn naam aan het riviertje De Waver; een meanderende rivier die een prachtig decor vormt voor een boottochtje of een fietstocht.

 

POLDERMUSEUM JAN COMPIER

Liefhebbers van (de lokale) geschiedenis kunnen hun geluk niet op in het Poldermuseum van Jan Compier aan de Botsholsedwarsweg 13a in Waverveen. Jan bezit een grote collectie documenten en voorwerpen uit de geschiedenis van de streek en realiseert daarnaast jaarlijks in de periode rond 4 en 5 mei grote tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Zijn unieke verzameling plus zijn grote variëteit aan geschiedenisverhalen maken een bezoek aan het Poldermuseum absoluut de moeite waard. Het museum kent geen vaste openingstijden; belangstellenden kunnen een afspraak maken met Jan Compier via: 0297-582464

 

BOERDERIJAUTOMAAT

De boerderijautomaat Van Vliet aan de Cliffordweg 11 in Waverveen heeft qua uiterlijk veel weg van de bekende keten waarbij je een kroket uit de muur kunt halen. De familie Van Vliet verkoopt echter geen fastfood; wel trek je bloemkolen, aardappels, aardbeien en eieren uit de muur. Een aanrader! De boerderijautomaat bevindt zich in een blokhut, waarvan de deur openstaat tussen 07.00 uur en 21.00 uur van maandag tot en met zaterdag. Zondags blijft de deur gesloten.