Polders tot wel zes meter onder NAP

Het polderlandschap van De Ronde Venen ligt nét niet op het laagste punt van Nederland. Daarvoor komt het gebied slechts zes centimeter te kort en strijkt Nieuwerkerk aan den IJssel met de eer. De uitgestrekte weilanden met de hoge waterstanden vormen een paradijs voor weidevogels. De snip, grutto, kievit en scholekster bevolken het polderlandschap in grote getalen.

 

HEKKEN MET EEN VERHAAL

Langs de percelen in de polder Groot Wilnis-Vinkeveen staan honderdvijftig hekken voorzien van de namen van de achterliggende percelen. Stuk voor stuk vertellen de hekken een verhaal. Pinkenkampie, de Drie Morgen, Overkantje en Buitenstuk zijn voorbeelden van deze namen. Opvallend: het hek met de naam Egypte dat te vinden is aan de Gagelweg in Wilnis. Het verhaal daarachter luidt als volgt: als de mensen daar vroeger gingen maaien, moesten ze zó ver het land in dat ze tegen elkaar zeiden; wij moeten helemaal naar Egypte. Daaraan dankt het land nog altijd haar naam. Lees het hele verhaal hier.

 

PAVILJOEN EN UITKIJKTOREN DE GROTE SNIEP

Middenin de polder Groot Wilnis-Vinkeveen staat Paviljoen De Grote Sniep, al van verre herkenbaar door de mooie uitkijktoren. Dit paviljoen is een restaurant en ontmoetingsplek geboren uit de voorliefde voor de natuur. Wie de negen meter hoge toren beklimt heeft een geweldig uitzicht over de omliggende natuur. Het restaurant is geopend op zaterdag en zondag. Er wordt uitsluitend gekookt met biologische producten, bij voorkeur uit de streek. Het huisgemaakte appelgebak - op bijzondere wijze geserveerd - is beslist een aanrader als onderbreking van een mooie fiets- of wandeltocht door de streek. (paviljoen-toren-degrotesniep.nl) 
fietsen door de polder

wandelen door de polder