historie van de Vinkeveense Plassen

Vinkeveen is een dorp dat bekend staat om haar plassen en laaggelegen polders, gelegen ver beneden NAP. Het gebied Demmerick wordt voor het eerste genoemd in 1138. Dat was de periode dat de ontginning van de veengebieden in volle gang was. Met man en macht werd gewerkt aan het graven van kanalen om het water uit het kletsnatte veengebied te laten weglopen. Langzaam ontstond het kleine buurtschap Vinkeveen.

 

lees meer >


eilanden en legakkers

De Vinkeveense Plassen zijn verdeeld in drie plassen: de Kleine Plas, de Zuidplas en de Noordplas. De Kleine Plas bevindt zich ten zuiden van de N201.

 

lees meer >



Recreatie

Maak een dagtochtje met een sloep, snorkel over ondergelopen legakkers, zeil met een catamaran of neem een duik en ontdek het onderwaterleven: de Vinkeveense Plassen biedt voor ieder wat wils. Voel de wind door je haren, lunch bij een van de vele gezellige restaurantjes of picknick op een van de twaalf zandeilanden.

 

lees meer >



Vaarregels en veiligheid

veilig varen vinkeveen

Bekeuringen op het water zijn niet mals. Te hard varen kost 100 euro of (veel) meer. Het niet dragen van een dodemanskoord kost 250 euro en het niet bezitten van een vaarbewijs (indien nodig) 600 euro. 

 

lees meer >



Brug- en sluistijden

Ten zuiden van de Vinkeveense Plassen ligt de Demmerikse sluis. Bij Jachthaven Bon, aan de noordzijde van de plassen ligt de Proosdijersluis. Tussen de Kromme Mijdrecht en de Kerkvaart in Mijdrecht ligt de Pondskoekersluis. Vanuit Nieuwkoop zijn de Vinkeveense Plassen te bereiken via de Oudhuijzersluis.

 

lees meer >

 



jachthavens aan de Vinkeveense Plassen

Aan de Vinkeveense Plassen zijn diverse jachthavens waar je als passant kunt aanmeren. Ze beschikken over ruime ligplaatsen en de modernste voorzieningen.

 

lees meer >

 



De Goede Vangst

De Vinkeveense Plassen zijn zo’n 900 hectare groot. Al bijna 100 jaar beheert de coöperatieve Jacht- en Visserijvereniging De Goede Vangst daar zo’n 700 hectare van. 

 

lees meer >