Waverhoek, wandel door het veenmoeras

Het natuurgebied Waverhoek is een waar vogelparadijs. Het gebied - met een grootte van zestig hectare - grenst aan de Botshol en de Vinkeveense Plassen. In het midden ligt een plas die, met een maximale diepte van één meter, een waar eldorado voor vogels is. Niet ver van het wandelpad foerageren duizenden grutto’s en lepelaars.

 

Om het natuurgebied Waverhoek loopt een wandelroute van 2,5 kilometer. Op de kade en het wandelpad loopt soms vee. Om deze dieren binnen het terrein gehouden, staan er hekken die niet geopend mogen worden. Voor wandelaars zijn zogenaamde “overstapjes” geplaatst, zodat zij er gemakkelijk overheen kunnen stappen. Dit maakt het natuurgebied echter niet toegankelijk met een rolstoel.

 

FORT IN DE BOTSHOL

Halverwege de route ligt Fort in de Botshol. Het zand waarop dit fort gebouwd moest worden, werd aangevoerd vanuit zee. De schelpen zijn nog altijd zichtbaar. Het fort zelf is uiteindelijk nooit gebouwd, maar de fortgracht was al wel gegraven.

  Wandelen om waverhoek

De start van de wandelroute is bij de kleine parkeerplaats aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen. Het gebied is gedurende het gehele jaar gratis toegankelijk. Het dragen van wandelscholen worden aangeraden vanwege de drassige ondergrond. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

VOGELS spotten en excursies

Onder begeleiding van ervaren natuurgidsen organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn een aantal keer per jaar vogelexcursies in Waverhoek. In oktober is de excursie in combinatie met EuroBirdwatch.