De Botshol; een vogelrijk veengebied

De Botshol is een Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Het gebied kent een uniek karakter en een grote diversiteit aan natuur: veenplassen, smalle slootjes, rietlanden en moerasbos. Buiten het broedseizoen is dit gebied toegankelijk voor het publiek: uitsluitend te voet of met een roeiboot. Wie spot de lepelaar of de rietgors?

 

VOGELS, VOGELS, VOGELS

Kluut, grutto, karekiet: de Botshol is een waar vogelparadijs. Naast de jaarlijks terugkerende kolonie lepelaars, broedt in een moerasbos van de Botshol ook de aalscholver. Deze kolonie is al van verre te herkennen: vanuit hun nesten in de bomen poepen ze de takken wit. Van het vroege voorjaar tot in de late zomer zijn de geluiden van de jonge aalscholvers te horen. Verrekijker mee dus.

 

BROEDSEIZOEN

Om de vogels in alle rust te laten broeden, is de Botshol tijdens het broedseizoen gesloten voor het publiek. Van 16 juni tot en met 15 maart zijn natuurliefhebbers daarentegen bijzonder welkom. 

 

VAREN OP DE BOTSHOL

Een prachtige mogelijkheid om het gebied te verkennen is per boot. Dat kan en mag alleen als je een roeiboot of kano huurt bij een van de twee bootverhuurders: Verweij of Jansen. Het is niet toegestaan om met je eigen (gemotoriseerde) boot, kano of SUP het gebied te betreden. 

Daarnaast bieden Natuurmonumenten en IVN diverse excursies aan; samen met een gids ontdek je al het moois van dit prachtige gebied.

 varen door de botshol

Met je eigen (gemotoriseerde) boot, kano of SUP op de Botshol varen is niet toegestaan. Je kunt er wel naar hartenlust varen met een roeiboot of kano die je huurt bij een van de twee verhuurders: Verweij (Botsholsedijk 14 in Abcoude) of Jansen (Botsholsedijk 3 in Abcoude, tel. 0294 284836).

Wandelen door de botshol

Dijk schapen

Een van de mooiste wandelingen van Nederland is de Botsholroute; een wandeling langs de Vinkeveense Plassen, over smalle dijkjes, langs wuivende rietlanden en door weidevogelgebieden. De route is ongeveer 14 kilometer lang. Het dragen van waterdichte wandelschoenen of laarzen wordt op deze route aangeraden; niet alle paden zijn verhard. Niet geschikt voor rolstoelen. Excursies natuurmonumenten

Vaar mee met een excursie van Natuurmonumenten. Onder begeleiding van een gids hoor je van alles over dit bijzondere gebied. 

Excursies IVN

Ontdek samen met de gids dit aantrekkelijke natuurgebied vanuit een roeiboot. De gids van IVN De Ronde Venen & Uithoorn vertelt je van over dit bijzondere gebied. schaatsen in de botshol

Voor liefhebbers van schaatsen en het rijden van prachtige toertochten is de Botsholtocht absoluut een aanrader. Geniet van de prachtige rietkragen, de stilte in het bevroren natuurgebied en de smalle veenriviertjes Oude Waver en Holendrecht. De tocht voert naar Abcoude en Ouderkerk aan de Amstel. De Botsholtocht is te rijden als gezinstocht, maar ook als grote rondetocht omdat hij te verbinden is aan de Vinkeveense Plassentocht.