Amstelhoek - dorp aan de Amstel

Oever Amstel Ochtendgloren Rechthuis

Amstelhoek is een klein dorp in het noordwesten van De Ronde Venen en ligt aan de rand van de provincie Utrecht. Wie bij Amstelhoek de Amstel oversteekt naar Uithoorn, komt in de provincie Noord-Holland. Met haar duizend inwoners is Amstelhoek een van de kleinere kernen van de gemeente De Ronde Venen.  

 

FORT BIJ UITHOORN

Het Fort bij Uithoorn is het opvallendste bouwwerk van Amstelhoek. Dit fort - in de volksmond ook wel Fort Amstelhoek genoemd - maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is op gezette tijden geopend voor het publiek. Meer over de forten in de gemeente De Ronde Venen en de Stelling van Amsterdam kunt u vinden op www.stellingamsterdam.nl

 

KRUISKERK

De Kruiskerk in Amstelhoek is een monument uit 1926 en een goed voorbeeld van de expressionistische bouwstijl van de Amsterdamse School. Alle glas-in-loodramen zijn nog altijd in goede staat. De kerk wordt niet meer als kerk gebruikt; in 2004 werd toestemming verkregen zodat in de kerk gewoond mag worden. Naast de kerk bevindt zich een kosterswoning met drie slaapkamers.

 

MENNONIETENBUURT

De vroegere Mennonietenbuurt - ook wel Mijdrecht aan het water - maakt ook deel uit van Amstelhoek. Dit buurtschap dankt haar naam aan Menno Simons. Zijn volgelingen werden Mennonieten (doopsgezinden) genoemd. Straatnamen in Amstelhoek die nog naar deze geschiedenis verwijzen zijn: Mennonietenbuurt, Menno Simonszstraat en Schoolstraat.