Gemeente De Ronde Venen

De Ronde Venen centraal gelegen in het Groene Hart

Sinds de gemeentelijke herindeling van 2011 bestaat gemeente De Ronde Venen uit acht kernen: Mijdrecht, Amstelhoek, De Hoef, Wilnis, Waverveen, Abcoude, Baambrugge en Vinkeveen. De gemeente telt een oppervlakte van 116 vierkante kilometer (waarvan ruim zestien vierkante kilometer aan water) en heeft zo’n 48.000 inwoners.

 

CENTRAAL GELEGEN

Uniek aan gemeente De Ronde Venen is haar centrale ligging: een groen gebied, letterlijk onder de rook van Amsterdam. Ook andere grote steden als Utrecht, Hilversum en Woerden bevinden zich op een steenworp afstand. Dat maakt De Ronde Venen tot het beste van beide: de drukte en de gezelligheid van de stad dichtbij, maar toch in de rust, de natuur en het groen.

 

STELLING VAN AMSTERDAM

Om de hoofdstad te beschermen en de koninklijke familie en de regering veilig onder te kunnen brengen in geval van een aanval op Nederland, werd tussen 1880 en 1914 de Stelling van Amsterdam aangelegd; een verdedigingslinie bestaande uit wallen, forten, dijken en sluizen.

 

Van de 43 forten liggen er maar liefst zes in gemeente De Ronde Venen. De Fortenfietsroute van 44 kilometer voert door de groene polder van De Ronde Venen en doet al deze forten aan. Klik hier voor deze fietsroute.

 

Naar de site van gemeente De Ronde Venen: www.derondevenen.nl 

 Abcoude

Abcoude Historisch Centrum Gemeentehuis

Abcoude is een van de oudere kernen van De Ronde Venen. Het dorp grenst aan Amsterdam Zuid-Oost en ligt als het ware onder de rook van onze hoofdstad. Oude historische gebouwen, gezellige en knusse straatjes, leuke winkeltjes en kronkelende riviertjes zorgen ervoor dat het dorp nog echt een dorp is gebleven.

 

Lees meer >

amstelhoek

Rechthuis UIthoorn

Amstelhoek is een klein dorp in het noordwesten van De Ronde Venen en ligt aan de rand van de provincie Utrecht. Wie bij Amstelhoek de Amstel oversteekt naar Uithoorn, komt in de provincie Noord-Holland. Met haar duizend inwoners is Amstelhoek een van de kleinere kernen van de gemeente De Ronde Venen. 

 

Lees meer >Baambrugge

Pittoresk Historisch Terug in de tijd

Wie in Baambrugge komt, heeft het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Smalle straatjes, oude panden en karakteristieke gevels. Het dorp ligt aan het riviertje de Angstel en telt ruim duizend inwoners.

 

Lees meer >

De Hoef

Langs het meanderende riviertje De Kromme Mijdrecht ligt het dorp De Hoef wat bijna duizend inwoners kent. Het bijzondere aan De Hoef is dat hier drie provincies samenkomen: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. 

 

Lees meer >Mijdrecht

De grootste kern van gemeente De Ronde Venen is Mijdrecht, een dorp met bijna twintigduizend inwoners. Mijdrecht heeft een gezellig en sfeervol winkelcentrum met een leuke variatie aan kleine, unieke winkeltjes. Tevens vindt u hier een fietsverhuur, het zwembad en de bowlingbaan.

 

Lees meer >

 

Vinkeveen

In het midden van gemeente De Ronde Venen bevindt zich Vinkeveen. Het dorp aan de Vinkeveense Plassen telt bijna tienduizend inwoners. Watersportliefhebbers komen van heinde en verre om te genieten van al het moois dat de Plas en haar directe omgeving te bieden heeft. Helder en schoon water, polderrijk landschap en een grote diversiteit aan natuur.

 

Lees meer >Waverveen

Een dorp in de polder. Dat is Waverveen; met haar achthonderd inwoners de kleinste kern van De Ronde Venen. Het dorp laat zich vooral kenmerken door haar uitgestrekte weilanden, de grote diversiteit weidevogels en het groene polderlandschap. Het vormt de ideale omgeving voor een lange wandeling of een mooie fietstocht.

 

Lees meer >

 

Wilnis

Wonen in Wilnis was voor de eerste bewoners letterlijk wonen in de wildernis. Rond de 11e eeuw streken zij neer in een moerasrijk gebied. Die tijden zijn lang voorbij. Het gebied is droog gemaald en Wilnis is een woondorp geworden met iets meer dan zesduizend inwoners. Mede dankzij de nieuw wijk De Maricken vinden steeds meer gezinnen hun weg naar dit knusse dorp. Landelijk wonen, met de grote stad vlakbij.

 

Lees meer >