Kasteel loenersloot, EEN VERBORGEN PAREL

Kasteel Loenersloot ligt tussen de A2, het Amsterdam-Rijnkanaal, het spoor Amsterdam-Utrecht en Provincialeweg N201 in. Dagelijks schampen meer dan honderdduizend mensen het kasteel, dat tussen de bomen verscholen ligt. Sinds de restauratie in 2012 is het kasteel op vrijdag en zaterdag open voor het publiek. In de bijzondere kasteeltuin vindt eens per maand een rondleiding plaats.

 

Het kasteel bestaat al sinds 1250. Eerst stond er alleen een toren. Deze toren kent vijf verdiepingen en werd gebouwd als verdedigingstoren. In tijden van nood konden de bewoners zich hier terugtrekken en de vijand opwachten vanachter de twee meter dikke muren. Opvallend: de ingang van de toren zat op de vierde verdieping! Deze kon via een houten trap worden bereikt. Bij belegering werd de trap verwijderd. Via interne muurtrappen konden alsnog de andere verdiepingen worden bereikt. De vijand werd vervolgens vanaf het dak - beschermd door kantelen - onder vuur genomen.

 

Door de jaren heen werd aan de toren veel bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. De kasteeltuin werd pas veel later aangelegd; dat was in 1797 door tuinarchitect Van Laar. Dit park is vrij toegankelijk voor het publiek.

 

RONDLEIDINGEN DOOR HET KASTEEL

Van april tot en met oktober is het kasteel op vrijdag en zaterdag geopend voor het publiek en worden rondleidingen gegeven. In anderhalf uur tijd komen de bezoekers in een aantal fraaie kamers, op de toren en in de kelders. Volwassenen betalen 8,50 euro entree. Voor kinderen tot en met twaalf jaar geldt een toegangsprijs van 4 euro. Speciaal voor gezinnen geldt een aanbieding tijdens de schoolvakanties. Het vooraf reserveren van de rondleiding is noodzakelijk.

 

Het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Honden zijn in en rond het kasteel niet toegestaan.

 

Meer informatie? Of een rondleiding boeken? Klik hier.